söndag 25 februari 2007

Lär av det förgångna, planera för framtiden, lev i nuet

Carpe diem, fånga dagen, lev i nuet. Vår tids levnadsmotto. Jag håller med, till viss del, men jag tror inte att det är hela sanningen.

Jag tror att vi bör leva i nuet i den bemärkelsen att vi är närvarande i och njuter av stunden. Att vi är tacksamma för det vi har, att vi lägger märke till hur maten smakar, hur det doftar ute och hur människor omkring oss beter sig med sina små egenheter, istället för att fundera på vad vi ska göra sedan och oroa oss för morgondagen. Jag tror också att vi måste försöka att inte skjuta upp till morgondagen det vi kan göra idag, för en dag får vi slut på morgondagar. Vi ska inte spara saker till ett särskilt tillfälle, för det tillfället kanske aldrig kommer. Varje dag är ett särskilt tillfälle att använda finporslinet, att dricka upp champagnen, att säga till dem vi älskar att vi älskar dem. "De bittraste tårar som gjuts över graven är över ord som lämnats osagda och handlingar som lämnats ogjorda". Harriet Beecher Stowe

Jag tror däremot inte att "lev i nuet" betyder ryck på axlarna åt framtiden. Tyvärr tycker jag att det i dagens individualistiska samhälle finns en tendens till det. Förverkliga dig själv, skit i alla andra, skit i framtiden, det är bara idag som räknas, det är bara du som räknas. Det spelar ingen roll hur du lever, bara du har kul. Känns livet tomt? Köp nytt, byt ut, konsumera mer. Jag tror att priset blir ensamhet och ingen verklig närhet till någon annan.

Hur vi agerar i nuet påverkar framtiden och det får vi inte glömma. Genom att föreställa oss konsekvensen av våra handlingar kan vi se meningen med att vara miljövänligare, meningen med att yttra ett omtänksamt ord.

Att bara säga "lev i nuet" är för ensidigt och inte realistiskt för en tänkande människa. Redan när vi säger att vi "ska leva i nuet" tänker vi ju på framtiden. Och vågar vi inte drömma alls så begränsar vi våra möjligheter. Genom att tänka på framtiden hittar vi motivation för att sätta igång och jobba på oss själva och må bättre i nuet. Varje morgon har vi en ny möjlighet att göra ett nytt val för vårt liv. Att göra något för att förverkliga våra drömmar. Försöker vi inte att förverkliga våra drömmar tror jag att vi blir bittra.

Någon har sagt att problemet med att inte ha något mål är att man kan springa hela livet fram och tillbaka på banan utan att någonsin korsa mållinjen. Jag tror att vi behöver drömmar och mål. Det skapar mening att vara på väg någonstans. Men det kanske inte alltid är så märkvärdigt som vi trodde när vi väl kommer fram. Kanske att den största livskänslan är när man är på väg att förverkliga sina drömmar och mål. "Nog finns det mål och mening i vår färd - men det är vägen, som är mödan värd." Karin Boye

Så mitt recept är "Lär av det förgångna, planera för framtiden, lev i nuet".

2 kommentarer:

Anonym sa...

Så sant, så sant!
Du är verkligen klok!
Eller som Oscar Wilde sa:
"Alla dessa dagar som flöt förbi, inte fattade jag att det var livet"
Sitter själv och tränar på Högskoleprovet och det går inte särskilt bra, du vet vilken del som jag tycker är jobbig...bara en månad kvar till provet och det känns lite svåröverkomligt för tillfället att jag kommer att nå ett bra resultat...men skam den som ger sig!
Det förgångna och de personer som man mött formar till viss del den man är idag men det är bara DU som kan förändra dig själv mot att bli någon bättre person imorgon.
Abrazos,
Eva

Anonym sa...

Carpe diem, fånga dagen.Vår tids levnadsmotto

Inte mitt levnadsmotto...Mitt levnadsmotto är: "Gör mot andra vad dom aldrig skulle göra mot dig, behandla alla som skit och du blir aldrig besviken.

Eller..

Skit i en burk, den skiter inte på dig.

I övrigt så tycker jag feta människor är mindre värda, helt klart ! Dom tar större plats i samhället och borde beskattas hårdare.